Blog Yazıları

Aşırı Düşünme (Overthinking) Nedir? Aşırı Düşünmekten Nasıl Kurtulabilirsiniz? 

 Dilimize İngilizce’den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir.  

Aşırı düşünmenin zihnimizdeki yolculuğu, genelde bir sorunun belirmesiyle başlar. Bu bir sağlık endişesi, ilişkideki problemler, arkadaşlarla ilgili konular veya iş yerinde yaşanan bir ikilem olabilir. Umutsuzca bir anlam veya çözüm bulmaya çalışırken, bunun üzerine düşünmeden duramamak ile devam eder. Bir de bakmışsınız ki dakikalardır hatta saatlerdir düşünüyorsunuz.  

Bu da bir şeyi sadece aşırı düşünmek değil, o düşünceyi saplantı haline getirmesi hayatındaki işlevselliğini de yitirmesidir. Kişinin düşünebildiği tek şey endişedir. Her zaman aynı şeyi takıntı haline getirmese bile, bir konu hakkında endişelenecek bir durum yaratır. Sonuç olarak aşırı düşünmek sosyal yaşamınızı, iş yaşamınızı ve kişisel yaşamınızı olumsuz etkiler. 

Overthinking (Aşırı düşünme) Belirtileri: 

Sürekli olarak geçmişte yaşanılan pişmanlıkları, olayları düşünmek. 

Geleceğe dair bir konu hakkında her ayrıntısını düşünmek, kurgulamak. 

Çok düşünmekten uykusuz kalmak. 

Yaşayacağınızı düşündüğünüz olayları sürekli kafada kurgulamak 

Yaşadığınız utanç verici anları tekrar tekrar zihninizde yaşamak 

Utandığınız anları sürekli olarak düşünmek. 

Sürekli “eğer şöyle olsaydı ya da keşke “ cümleleri kullanmak. 

Çevrenizdeki insanların hoşlanmadığınız davranışlarını zihninizde tekrar tekrar kurgulamak. 

Kaygılandığınız şeylere çözüm üretebilmek yerine nedenleri üzerinde çok düşünmek. 

Mesajlarınızı ve maillerinizi sık sık kontrol etmek. 

Müdahaleci ve takıntılı düşünceler. 

 

Aşırı Düşünmeden Kurtulmanın Adımları Nelerdir? 

1-Çok düşünmenin problem çözme veya planlama olmadığını Fark Edin 

2- Düşünmeye başladığınızda dikkatinizi dağıtacak veya dikkatinizi başka yöne çekebilecek şeyler yapın. ( egzersiz yapmak, duş almak, bulmaca çözmek, ilginç bir film izlemek, oyun oynamak vb.) 

3- Düşünmeye hala devam ediyorsanız onlardan kaçmayı ve savaşmayı bırakıp onları Kabul Edin. Bir şeyden ne kadar çok kaçmaya çalışırsak ve düşünmemek istersek o kadar çok düşünürüz. Düşünmeye eyleminden kaçmak yerine onu sizin için faydalı bir hale dönüştürün. 

4- Düşünmek için günlük belli bir zaman ayırın ( 30 dk gibi). Bu zaman zarfında düşünmek istediğiniz konuları düşünün, çözmek istediğiniz problemlerinize çözümler arayın. Süre bittiğinde ise “sürem bitti, düşünmem gerekenleri düşündüm” diyerek diğer işlerinize odaklanın.  

5- Düşünmeye ayırdığınız zaman esnasında düşüncelerinizi yazın. Yazmak sizi rahatlatacak ve düşüncelerinizi somut olarak görmenizi sağlayacaktır. Kağıda aktardığınız düşüncelerinizin yükü zihninizde azalacaktır.  

6- Çözmek istediğiniz problemlere çözüm bulamıyorsanız bunu size bir arkadaşınızın anlattığını ve sizden yardım istediğini düşünün. Siz olsaydınız ona ne söylerdiniz ve çözümünüz ne olurdu? Böyle düşünmek düşünme sürenizi azaltır.  

LOVE BOMBİNG ( AŞK BOMBARDIMANI) NEDİR?  

“Her şey çok güzel giderken bir anda bitti”, “Artık eskisi gibi değil çok değişti”, “Sanki bambaşka biri oldu, ilgisizleşti” gibi cümleler size çok tanıdık geliyorsa aşk bombardımanına maruz kalmış olabilirsiniz.  

Romantik ilişkinin başlarında bir bombardıman şeklinde yaşanan aşırı ilgi, sevgi, değer görme, sık hediyeler alma, sürekli olarak övülme, geleceğe yönelik romantik planlar kurma gibi olumlu görünen şeylerin ilişkinizde mesafe kat edildikten sonra birdenbire tam tersine dönmesi durumuna “Love Bombing” yani “Aşk Bombardımanı” denir. Love bombing daha çok narsist kişilerin uyguladığı bir yöntem olmaktadır. Her ilişkide olabileceği gibi ilişkinin içerisinde taraflardan biri narsistse, love bombing daha fazla görülmektedir. Love Bombing’e uğrayan kişiler, yaşadıkları durumun farkına varamayabilmektedir. Bu durum duygusal bir şiddet ve manipülasyon türüdür.  

Love Bombing ile ilişkiye bağımlı hale gelirsiniz ve ilişkinin devamında tüm olumsuzluklara rağmen ilişkiyi bitiremezsiniz. Bu da bunalımlara girmenize ve özgüveninizi kaybetmenize sebep olabilir.  

İlişki terapisti Sasha Jackson’a göre aşk bombardımanı karşısında vücutta dopamin ve endorfin salgılanıyor. Bu da bu sevgi eylemlerinin bizi iyi hissettirmesini sağlıyor. Yine Jackson’a göre Love Bombing’e maruz kalmak, sağlıklı sınırlarımızı aşmamıza neden olup psikolojik sağlığımıza zarar verebiliyor. O kişinin tekrar eski haline döneceğine inanıyoruz ve bir umutla düzelmesini bekliyoruz. Fakat siz umutla beklerken sonuçta çoğu zaman ya terk edilmiş oluyorsunuz ya da duygusal şiddete maruz kalmaya devam ediyorsunuz.  

LOVE BOMBİNG’DEN NASIL KURTULABİLİRSİNİZ? 

Öncelikle ilişkinin başında temkinli olun, ayaklarınızı yere sağlam basın. Sevgi, saygı, romantik hisler her ne kadar aniden ve kendiliğinden oluşuyor gibi görünse de aslında zamana yayılmış şekilde ve karşılıklı bir çaba ile oluşur. Daha başlangıçta aşırı yoğun duygular varsa burada dikkatli olmakta fayda var. Karşı karşıya olduğunuz durumun Love Bombing olduğunu fark ettiğinizde ise sınırlarınızı net bir biçimde çizmeniz ve onunla olan iletişiminizi kesmeniz gerekiyor. Bazen manipülatif bir insanla birlikte olduğunu kabul etmek sizin için zor olabiliyor. Ancak bu gerçeği kabul etmek adına ilişkiye objektif bir şekilde yaklaşabilecek bir uzmandan yardım alabilirsiniz.  

GASLİGHTİNG: PSİKOLOJİK MANİPÜLASYON

Gaslighting özellikle aile, iş ve romantik ilişkilerde sık rastlanan bir psikolojik manipülasyon tekniğidir. 

Gaslighting kavramı İngiliz yazar Patrick Hamilton’un 1938 yılında yazdığı ‘Gas Light’ oyunu ile ilk kez ortaya çıkmıştır. Sonrasında 1940 yılında İngiltere’de ve 1944 yılında ise Amerika’da çekilen film versiyonları ile toplumda büyük etki yaratmıştır. Oyun özetle, gaz lambasını eşinden habersiz bir şekilde her gün yavaş yavaş azaltan manipülatörün, bunu saklaması ve eşini delirdiğine ikna etmek için yaptığı psikolojik manipülasyonların zamanla eşinin gerçeklik algısının bozulmasına ve kendinden şüphe etmeye kadar gitmesini anlatan bir hikayedir. 

Tıpkı filmdeki gibi gaslighting’e maruz kalan kişi yaşadıklarının gerçekliğini sorgulamaya başlar ve anılarının doğruluğundan emin olamaz. Zamanla kendisine psikolojik manipülasyon uygulayanın doğrularını sorgulamadan kabul etmeye başlar ve kendinde şüphe etme gibi ciddi problemler ile karşılaşabilir. 

Gaslighting mağduru kişi, akıl sağlığının yerinde olup olmadığını ve yaşadıklarının gerçekliğini sorgularken kendisini manipüle eden kişiye daha da bağlı hatta bağımlı hale gelebilir, ona ihtiyacı olduğunu ve onsuz hiçbir şey yapamayacağını düşünebilir. Gaslighting uygulayan manipülatörün temel amacı da zaten mağduru kendisine muhtaç hale getirmek ve kontrol altında tutmaktır. 

GASLİGHTİNG NEDİR? 

Gaslighting kişinin özellikle kendi çıkarları için manipülatif bir şekilde yanıltma veya aldatma davranışı olarak da tanımlanabilir. Mağdur kişi, düşüncelerini, geçeklik algısını ve akıl sağlığını sorgulamaya başlar. Kişinin zaman içerisinde öz güveni ve öz saygısı zarar görür. Yapılan duygusal manipülasyonlar aynı zaman da kişinin kendi hafızasını ve akıl sağlığını sorgulamasına sebep olur. Gerçeklik algısının bozulması ile anılarını sorgulamaya başlayan bu kişiler yaşadıklarını inkar edebilir, karşısındakinin gerçeğini kabul etme eğiliminde olabilirler. Mağdurlar zamanla yaşadıkları kafa karışıklığı ve kendinden şüphe etme haliyle, kendilerini o kişilere daha çok ihtiyaç duyarken bulabilirler. Gaslighting’in temel hedeflerinden birisi de karşısındaki kişiyi kendi kontrolü altında tutmaktır. Genelde yakınları ve sevdikleri kişiler tarafından uygulandığı bilinen Gaslighting kişilerin duygularının küçümsenmesine sebep olur. Kendi akıl sağlığını, duygularını, zekâsını sorgular hale gelen bu kişiler oldukça olumsuz, suçlu, yetersiz veya kusurlu hissedebilirler. 

 

Gaslighting’e Maruz Kaldığınızı Nasıl Anlarsınız? 

İlişkinizde kafanız sürekli karışıksa, kendinize sıklıkla: “Acaba yanlış mı yaptım, hatamı yapıyorum?” diye soruyorsanız, yaşadığınız tüm tartışmalarda suçlu siz oluyorsanız, kendinizi sürekli olarak eksik hissediyorsanız, özür dileyen taraf daima sizseniz, hissettiklerinize önem verilmiyorsa, kavga çıkmasın diye sürekli alttan alıyorsanız, haklı olduğunuz konularda bile kendinizi savunamayacak kadar yorgunsanız, ilişkinin geleceğine dair ümidiniz kalmadıysa, sizi incitip, bağırıp, hakaret edip “bunun suçlusu, sorumlusu sensin” diyorsa Gaslighting’e maruz kalıyor olabilirsiniz. 

Gaslighting yöntemleri nelerdir? 

Psikolojik manipülasyonlar farklı şekillerde ve durumlarda ortaya çıkabilir. Gaslighting iş arkadaşları arasında, aile içinde veya romantik ilişkilerde görülebilmektedir. Bu durumlarla baş etmek için öncelikle maruz bırakılan durumu fark etmek önemlidir. Bazı psikolojik manipülasyon örnekleri şunlardır; 

Gaslighting’de En Sık Kullanılan Cümleler   

Bu cümleleri sıklıkla duyuyorsanız gaslighting’e maruz kalıyor olabilirsiniz: 

 

 

Bir insan neden gasligthing yapar? 

Psikolojik şiddet aynı fiziksel şiddet gibi kişiler üzerinde büyük hasarlar bırakmaktadır ve bu davranışların sebepleri her ne olursa olsun bilerek yapılması durumu kabul edilemezdir. Gaslighting, sorumluluk almak istemeyen kişilerin dikkati kendilerinden başka bir tarafa çekmek için yaptığı davranışlardan biri olabilir veya kişilerin kendilerini ‘güvende’ tutmak için zamanla geliştirdikleri bir baş etme mekanizması haline gelmiş olabilir. Bazen de hata yapmanın asla kabul edilemediği güvensiz ortamlarda yetişen, travmatik yaşam öyküleri, olan kişilerin hayatta kalma mekanizması olarak bir öğrendikleri bir alışkanlık olabilir. Psikopatoloji olarak incelendiğinde karşısındakini kontrol altında tutmayı hedefleyen  “Narsistik Kişilik Bozukluğu” olan kişiler veya “Antisosyal Kişilik Bozukluğu” olan kişilerin kullandığı bir yöntem olarak karşılaşılmaktadır. 

Gaslighting kurbanının hissettiği belirtiler nelerdir? 

Manipülatif birinin olduğu patolojik bir ilişki içinde olan kurbanlar olayı genelde kavramakta güçlük çekerler. Gaslighting doğası gereği zaten bu farkındalık algısını önceden yıkarak kişiyi çekilip çıkarılması zor bir girdaba sokar. Kendinizde aşağıdakileri gözlemliyorsanız bir gaslighting kurbanı olabilirsiniz: 


Gaslighting’e maruz kalan kişi ne yapılmalıdır? 

 

Gaslighting’in meydana getirdiği yoğun ve olumsuz duygulardan uzaklaşmayı deneyin. Bunun için sizi manipüle eden kişinin olduğu ortamdan ara ara uzaklaşabilir veya çeşitli rahatlama meditasyonları ile duygularınızı daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Bu sayede içinde bulunduğunuz durumu daha iyi analiz ederek gerekli adımları atabilirsiniz. 

Gaslighting kendinizden şüphe etmenize sebep olabilir. Yaşadıklarınızı yazdığınız bir günlük tutun, elektronik mesajlaşmalarınızı saklayın. Böylece kendinizden şüphe ettiğiniz durumlarda dönüp bu kanıtlara bakabilirsiniz. 

Manipülasyona uğradığınızdan şüphe ettiğinizde sosyal çevrenizle iletişimde kalmaya devam edin. Ailenize veya arkadaşlarınıza durumunuzdan bahsedin. Üçüncü bir kişinin bakış açısı durumu daha iyi anlamanızı sağlayabilir. Bunun yanı sıra paylaşmak duygularınızın yoğunluğunu hafifletebilir ve bu süreçte tek başınıza olmadığınızı hissedersiniz 

Gaslighting sizin faile uyum sağlama çabanız ile başlar. Davranışlarınızı gözlemleyin ve kendinize “Eskiden hiç yapmazdım./Daha çok yapardım.” dediğiniz şeyler olup olmadığını sorun. Normal şartlarda onaylamayacağınız şeyleri onaylamaya, sizi mutlu etmeyecek bir ilişki yaşamaya başlamış olabilirsiniz. 

Sorunların tepe yaptığı anlarda bireyin kendisini rahatlatabilecek basit rahatlama teknikleri, nefes egzersizleri, yürüyüşler, egzersizler deneyebilirsiniz. Kendinizi sakinleştirmek duygularınızı ve davranışlarınızı daha iyi anlamanızı sağlayabilir. 

 

Psikolojik manipülasyona maruz kaldığınızı fark ettiğinizde manipülatör ile uyum içinde olmaya çalışmak yerine sınır koymak veya ilişkiyi sonlandırmak sizi çözüme ulaştıracaktır. Yaşadığınız bu olumsuz durumu durdurmanın en etkili yolu manipülatör ile olan ilişkinizi kesmenizdir. 

 

LANGUİSHİNG SENDROMU NEDİR? NASIL BAŞA ÇIKILIR? (İSTEKSİZLİK, TATSIZLIK, DURGUNLUK)

“Canım bir şey yapmak istemiyor.” “Canım çok sıkılıyor.” “İçimde tuhaf bir his var ama tanımlayamıyorum.” diye düşündüğünüz oluyor mu? Son zamanlarda kendinizi durgun, isteksiz ve tatsız hissediyor musunuz?  

Cevaplarınız evetse çağımızın yeni sendromu olan “Languishing Sendromuna” yakalanmış olabilirsiniz.  

Languishing;  durgun, halsiz veya cansız hissetmeyi tanımlayan bir kavram. Languishing; tükenmişlik, depresyon, umutsuzluk veya motivasyon eksikliği gibi görünse de bunlardan hiçbiri değil. Aslında tamamen kendimizi boşlukta hissettiğimizde, enerjimiz olmasına rağmen hiçbir şey yapmak istemediğimiz de büründüğümüz ruh hali “languishing” ile tanımlanıyor. Düşünün ki zamanınız var, enerjiniz yüksek, sağlığınız yerinde ama bir şey yapmak istemiyorsunuz. Sıkıldığınızı düşünüyorsunuz ama sıkıntınızı giderebilecek herhangi bir işle de uğraşmıyorsunuz. İşte bu tam olarak Languishing Sendromu oluyor.  

 

Languishing Sendromunun Belirtileri Nelerdir; 

Ne mutlu ne de mutsuz hissetmek 

Eskiden yaptığınız şeylere karşı artık ilgi duymamak 

Huzursuzluk hissi yaşamak 

Odaklanma ve dikkatte sıkıntı yaşamak  

İlgisiz ve heyecansız hissetmek 

Kendinize bir yaşam amacı bulamamak 

Hayata ve insanlara karşı yabancılaşma hissi 

 

Peki Bu Durumdan Nasıl Kurtulabilirsiniz? 


GHOSTİNG NEDİR? İLİŞKİLERDE GHOSTİNG (HAYALET SEVGİLİ) 

Her şey yolunda gibiydi, bana ilgi gösteriyordu ama bir gün hiçbir neden yokken aramamaya, telefonlarımı açmamaya veya mesajlarıma cevap vermemeye başladı. Ne olduğunu anlayamadım ama artık aramaktan vazgeçtim" - Bu sözler tanıdık değil mi?  

Günümüz ilişkilerinde sıklıkla rastladığımız, beklenmedik bir şekilde ortadan kaybolma durumuna “ghosting” denir. 

Bu terim ingilizcede “hayalet” anlamına gelen ghost kelimesinden türetilmiştir. İlişkilerde görmezden gelmek olarak tanımlayabiliriz. Romantik bir ilişkiyi bitirmek için karşıdaki kişiyle iletişime geçmeden aniden sonlandırmak, herhangi bir açıklama yapmadan bütün iletişimi kesmektir. Bu duruma maruz kalana “ghostee”,ilişkiyi aniden bitiren kişi “ghoster” olarak tanımlanır. 

Ghosting Nasıl Anlaşılır? 

Ghosting aniden gerçekleşebileceği gibi aşamalı şekilde teması azaltarak da ortaya çıkabilir. Ghosting yapan erkek ya da kadının erken aşamada belirlenmesini sağlayacak bazı davranış kalıplarından bahsedebiliriz: 

 

 

Ghosting’in Belirgin Özellikleri Nelerdir? 

 

 

Ghosting’in Etkileri 

NEDEN BAZI İNSANLAR GHOSTİNG YAPIYOR? 

Ghosting, bir ilişkiyi bitirmenin olgunlaşmamış ve pasif agresif bir yoludur. Ghostingi yapan kişiler, çeşitli nedenlerle bu davranışı sergileyebilirler. Bu davranışın arkasındaki bazı olası sebepler şunlar olabilir:


 

 

Ghosting ile Başa Çıkma Yöntemleri 

 

 

 

 

 


SOSYAL FOBİ (SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU) NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sosyal fobi. Sosyal ortamlarda, kalabalık yerlerde kişinin kendisini aşırı güvensiz hissetmesi, başkaları tarafından alay edileceği, reddedileceği ve yargılanacağı düşünceleri eşliğinde yoğun kaygı yaşaması durumudur. 

Sosyal Fobi Nedenleri Nelerdir? 

Sosyal kaygı bozukluğu hakkında yapılan araştırmalara göre diğer davranış bozukluğu türlerinde olduğu gibi kalıtımsal faktörlerin etkili olduğuyla ilgili bulgulara ulaşılmıştır. Ancak kalıtımsal faktörlerin ne derece etkilediği bilinmemektedir. Bununla birlikte bazı araştırmalarda çevresel faktörlerin kalıtımsal faktörler kadar etkili olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla hem genetik hem çevresel etkiler olduğu takdirde kişide sosyal fobi görülme olasılığı artar. 

Sosyal fobide ailenin etkisini araştırmak için yapılan bir çalışmada, sosyal anksiyetesi olan ebeveynlerin çocuklarının sosyal anksiyete riskinin arttığı görülmüştür. Buna ek olarak ailenin ilgisizliği, dışlanmaya maruz kalma gibi durumlar çocukta onaylanma ihtiyacının artmasına yol açarak sosyal fobi riskini artırabilir. Ayrıca sosyal fobi, kişinin öğrenilmiş bir davranışı da olabilir. Eğer kişi onun için utanç veren bir sosyal durum yaşadıysa bundan sonrasında sosyal anksiyete hissetmeye başlayabilir. 

Bazı araştırmalarda ise beyindeki amigdala bölümünün aşırı aktif olmasının da sosyal kaygı bozukluğuna yol açabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Korkuyla ilgili tepkileri kontrol eden amigdala, normalden daha aktif olduğunda kişi sosyal herhangi bir durumda kendini endişeli hissedebilir. 

Sosyal Fobinin Ortaya Çıkabildiği Durumlar Nelerdir? 

Sosyal Fobinin Psikolojik Belirtileri; 

Sosyal Fobinin Fiziksel Belirtileri; 


Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir? 

Sosyal anksiyete bozukluğunun tedavisi, durumun bireyin günlük yaşamda işlev görme yeteneğini ne kadar etkilediğine bağlıdır. Sosyal anksiyete bozukluğu için en yaygın iki tedavi türü psikoterapi yani psikolojik danışma veya konuşma terapisi veya ilaç tedavisidir. Bazı vakalarda iki tedavi türü eş zamanlı olarak kullanılır. 

Psikoterapi, çoğu sosyal anksiyete bozukluğu vakasında görülen semptomlarda iyileşmeye yol açar. Terapi sürecinde birey kendisiyle ilgili olumsuz düşünceleri nasıl tanıyacağını ve değiştireceğini öğrenir. Sosyal durumlarda güven kazanmasına yardımcı olacak beceriler geliştirir. 

Bilişsel davranışçı terapi, anksiyete için en etkili psikoterapi türüdür. Bu terapi türü hem bireysel hem de gruplar halinde yapıldığında eşit derecede etki gösterebilir. 

Maruz kalmaya dayalı bilişsel davranışçı terapi sürecinde birey en çok korktuğu durumlarla yavaş yavaş yüzleştirilir. Bu, bireyin başa çıkma becerilerini geliştirebilir ve kaygı uyandıran durumlarla başa çıkabileceğine dair kendisine güven geliştirmesine yardımcı olabilir. 

Birey sosyal becerilerini geliştirmek ve başkalarıyla ilgili rahatlık ile kendine güven kazanmak için beceri eğitimine veya rol yapma oyunlarına da katılabilir. Bireyin sosyal durumlara maruz kalma pratiği yapması, endişeleri ile başa çıkması için özellikle faydalı olabilir.